facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ananasowy tort.

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* Biszkopt:
* 8 jaj
* 1 szklanki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 szklanki mąki tortowej
* Krem:
* 2 puszki ananasów
* 2 i 1/2 kostki masła [ja używam ?mazurskiego z dodatkiem oleju
* 2 budynie śmietankowe
* 1/2 szklanki wody
* Posypka:
* 1/2 kostki masła
* 20 dkg wiórek kokosowych
* 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. 8 białek ubić mikserem na sztywną masę, dodać cukier, kontynuować ubijanie, aż do roztopienia cukru, dodać 8 żółtek, wymieszać, dodać proszek i mąkę. Wymieszać łyżką. Wlać do posmarowanej masłem [bez posypywania bułką tartą] tortownicy [to jest spory biszkopt, ja używam dużej prostokątnej blachy].
  2. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 70 st. C. I zwiększyć wówczas temperaturę do 190 st. C. Piec około 35 minut, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto się upiekło ? patyczek będzie suchy. Po wystygnięciu przekroić na 3 części.
  3. krem: Zlać sok z ananasów, zagotować. W ? szklanki wody rozprowadzić budyń, połączyć z sokiem. Powstałą przezroczystą masę wystudzić, a następnie połączyć z masłem, powstanie jednolita masa. Ananasy pokroić na małe kawałki.
  4. dwie części biszkoptu posmarować kremem i ułożyć na nich pokrojone ananasy, ułożyć je jedną na drugą, przykryć trzecią częścią. Cieniutko posmarować pozostałym kremem boki i wierzch tortu.
  5. posypka: masło roztopić w rondelku, dodać wiórki i cukier. Zrumienić wiórki ciągle mieszając [na małym ogniu, bo masa łatwo się przypala]. Ciepłą posypką oprószyć boki tortu, a na wierzch nakładać posypkę łyżką lekko przygniatając ją po powierzchni tortu.
  6. uwagi: tort najlepiej przyrządzić kilka godzin przed podaniem go na stół, aby biszkopt lekko nasiąknął kremem. Samego biszkoptu przed posmarowaniem kremem nie trzeba nasączać.
Ilość odsłon: 865
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl