Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłej wody i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsypać do miski, wlać drożdże i resztę wody oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką i wyrobić, często podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto posmarować olejem i włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Rozwałkować je na placuszki centymetrowej grubości. Zwilżyć je lekko wodą(by się nie zrumieniły) i piec ok. 8 minut na natłuszczonej blasze lub bezpośrednio na ruszcie, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy pity zaczną się wydymać, to znak, że zaraz będą gotowe. Upieczone placki zawinąć w folię lub pergamin, by nie stwardniały. można je jeść ciepłe lub zimne. Jeśli natniemy placki wzdłuż krawędzi, powstanie kieszeń. Arabskie nadzienie to kulki falafla i pokrojone warzywa polane w środku sosem. Ale można włożyć do kieszeni to, co mamy pod ręką: pokrojone wędliny, żółty ser, pomidory, ogórki lub gotowane czy smażone warzywa z kawałkami mięsa.