Przygotowanie
Umyte w gorącej wodzie pomarańcze dokładnie osuszyć ściereczką. Owoce obrać tak, by na obranej skórce znajdowało się jak najmniej białego miąższu o gorzkim posmaku.
Skórkę pomarańczową wrzucić do wody, dodać sok z cytryny, wymieszać, przykryć i odstawić na kilka godzin.
Ze wszystkich pomarańcz wycisnąć sok. Sok przecedzić przez sitko. Ilość soku dokładnie odmierzyć, do przygotowania napoju potrzeba co najmniej 1 1/2 I. Dodać skórkę pomarańczową wraz ze słodką wodą i doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie wygotować w czystej wodzie bawełnianą ściereczkę. Kiedy ściereczka trochę wystygnie, wyżąć ją. Butelki przeznaczone do przechowywania napoju dokładnie umyć i osuszyćNapój przefiltrować przez ściereczkę i jeszcze gorący (co najmniej 75°C) wlać przez lejek do butelek. Butelki zatkać wygotowanymi korkami z gumy lub zwykłymi korkami. Napój przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.