Przygotowanie
Awokado przekrajamy wzdłuż i usuwamy pestki, miejsca po pestkach posypujemy rozdrobnioną cebulą w kostce. Układamy je na blaszce,stroną przecięcia do góry. Podpiekamy w podpiekamy aż zrobią się miękkie (ok. 15 minut w 150 stopniach). Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wsypujemy mąkę i rumienimy ją. Gdy robi się złocista, dolewamy mleka i cały czas mieszamy, żeby nie było kluch. Gdy masa zacznie gęstnieć, doprawiamy ją solą i pieprzem i dodajemy rozdrobnionego tuńczyka. Wyciągamy z piekarnika awokado i nakładamy we wklęsłości po pestce masę tuńczykową, nie żałując jej. Wyjdzie sporo, więc nie ma się co oszczędzać. Następnie zapiekamy przez jeszcze 10 minut w piekarniku, a przed podaniem ozdabiamy gałązką pietruszki.