facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Babka ryżowa

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy,
50 dag pomidorów,
40 dag ryżu,
10 dag masła,
5 dag żółtego tartego sera,
1 puszka groszku,
5 dag szynki,
sól.

Przygotowanie

Czosnek udusić w oliwie na złoty kolor. Gdy się zarumieni, wyjąć go i na tłuszcz włożyć umyte, obrane ze skóry , pokrojone pomidory. Dusić bez przykrycia, aż sos  zgęstnieje. W  oslonej ugotować ryż tak, aby był twardawy. Odcedzić, wymieszać z masłem i serem. Uformować z niego niską babkę z  wgłębieniem po środku. Wgłębienie przegrodzić na dwie połowy warstwą ryżu. Do jednego wgłębienia  wlać sos pomidorowy. Do drugiego odcedzony groszek. Podgrzany razem z pokrojoną  szynką i odrobiną masła. Podawać jako danie kolacyjne.

Ilość odsłon: 925
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl