Przygotowanie
1.
W głębokim naczyniu zmieszać drożdże, cukier, sól i 4 szklanki mąki z wodą. Wyrabiać ciasto dodając pozostałą mąkę, aż będzie miękkie i elastyczne, odpowiednie do dalszego wyrabiania. Wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę, przy czym mąki używać tylko tyle ile trzeba, aby ciasto się nie kleiło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Ułożyć w posmarowanym tłuszczem naczyniu i odstawić na co najmniej 2 godziny, aż dwukrotnie urośnie.
2. Wyjąć ciasto na stolnicę i podzielić na 3 lub 4 równe części, w zależności od tego, jak długa ma być bagietka. Z każdej części uformować długi, cienki wałek, rolując ciasto do i od siebie. Wierzch każdego z wałków posmarować ubitym na pianę białkiem lub wodą, a następnie posypać mąką.
3. Bardzo ostrym nożem naciąć powierzchnię wałków, na skos, równolegle, kilka razy - odległość między nacięciami ok. 10 cm. Pozostawić ciasto na ok. 30 minut, aby wyrosło.
4. Piec w piekarniku o temperaturze 220 stopni C, 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
5. Uwaga: Aby uzyskać chrupiącą skórkę, należy co 10 minut spryskiwać piekące się bagietki wodą
2. Wyjąć ciasto na stolnicę i podzielić na 3 lub 4 równe części, w zależności od tego, jak długa ma być bagietka. Z każdej części uformować długi, cienki wałek, rolując ciasto do i od siebie. Wierzch każdego z wałków posmarować ubitym na pianę białkiem lub wodą, a następnie posypać mąką.
3. Bardzo ostrym nożem naciąć powierzchnię wałków, na skos, równolegle, kilka razy - odległość między nacięciami ok. 10 cm. Pozostawić ciasto na ok. 30 minut, aby wyrosło.
4. Piec w piekarniku o temperaturze 220 stopni C, 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
5. Uwaga: Aby uzyskać chrupiącą skórkę, należy co 10 minut spryskiwać piekące się bagietki wodą