facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Bakłażany faszerowane pieczarkami

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

2 bakłażany o średniej wielkości
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250 g pieczarek
natka pietruszki 1 pęczek
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100 g sera mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Najpierw bakłażany przeciąć na pół, usunąć z nich szypułki, wydrążyć w środku, skropić sokiem z połowy cytryny i obficie posolić.

Odstawić na 10 minut, po czym spłukać wytworzony płyn a bakłażany zblanszować przez 3-4 minuty w osolonym wrzątku.

Pieczywo tostowe wysuszyć w piekarniku i pokruszyć bardzo drobno.

Wydrążone części bakłażana skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę. Cebulę razem ze szczypiorem i czosnek drobno posiekać i poddusić na oleju. Dodać kawałki bakłażana i pokrojone w plastry pieczarki.

Dusić aż niemal całkowicie odparuje utworzony przez warzywa płyn. Dołożyć pół posiekanej natki, doprawić, dodać śmietanę, pokruszone pieczywo tostowe, i przyprawy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wody lub bulionu.

Na koniec zmieszać masę ze startą mozzarellą. Nakładać do połówek bakłażanów.

Piec w temperaturze 220°C przez około 15 minut. Podawać posypane pozostałą natką i ziarnami słonecznika.

Ilość odsłon: 669
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl