facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Bami Goreng tajski makaron

Przepis dodał: Olga

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

* 500g Makaronu
azjatyckiego (inaczej bami) drobne nitki
* 2 Jajka rozmącone do jajecznicy
* 3-4 Łyżeczki oliwy
* 500 Wieprzowina I lub inne mięsa pocięte w 1,5 centymetrowe cienkie słupki (pasemka)
* 2 Rozgniecione ząbki czosnku
* 1-4 Łyżeczki sosu warzywnego (vegetable broth) ja nie stosuję
* 1 cebula, pokrojona na drobno lub w piórkach
* 1 Cienka marchewka (najlepiej poniżej centymetra średnicy, lub kilka miniaturek ? kroimy na plasterki
* 1 Czerwona papryka pokrojona na drobno (raczej w pasemkach ? decyduje kompozycja :-))
* 1 Por pocięty w cienkie talarki
* 175 g gotowanej szynki,
* 150 g surowych krewetek (drobnych)
* 1-2 łyżeczki sambal oelek (tajska pasta chili)
* 1-2 Łyżeczki ketjap manis (tajski słodki
sos sojowy ? można zrobić samemu podam przepis później)
* Sól, świeżo mielony pieprz I inne przyprawy do smaku
(nie trzeba nadużywać I tak jest aromatyczne)
* Ewentualnie:
* Prażynki krewetkowe
* 2 Łyżeczki zmielonej świeżo kolendry
* 1 Łyżeczka mielonego imbiru
* garść groszku (konserwowego lub uprzednio ugotowanego)
* Kilka piórek koperku


Przygotowanie

Podsmażamy czosnek. Mięso, warzywa i krewetki smażymy po kolei (od składników wymagających najdłuższego smażenia czyli wołowina-wieprzowina-kurczaki-twarde warzywa itd.) na dość dużym ogniu często obracając aby się nie przypaliły (wok do tego nadaje się oczywiście najlepiej ale można i bez co wymaga umiejętnego podrzucania na patelni . Sugeruję: najpierw wieprzowinę 7-11 minut, potem marchewkę pora, cebulę, paprykę zmieszaną z sosem ketjap manis (uwaga jest słodki łatwiej się przypala) i przyprawami, po 5-6 minutach dodajemy szynkę i krewetki oraz sambal olek. Ugotowany makaron delikatnie mieszamy, dodajemy uprzednio usmażona jajecznicę pokrojona po ostudzeniu w paseczki. Delikatnie mieszamy dodając piórka koperku. Podajemy z prażynkamii krewetkowymi. UWAGA O ile wiem jest to potrawa Tajów którzy wyemigrowali do Holandii, nie wystepuje w tej formie w Tajlandii.

Ilość odsłon: 1345
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl