Przygotowanie
Umyte grzyby i śliwki namoczyć w osobnych rondelkach, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić, wywary zachować. Umyte buraki upiec w piekarniku, obrać i pokroić w cienkie słupki. Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, zalać gorącym wywarem z grzybów i ze śliwek, gotować na niewielkim ogniu kilka minut. Obraną marchew zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchew i chwilę smażyć, mieszając. Na końcu dodać pokrojone w paseczki grzyby, koncentrat pomidorowy i wlać 2-3 szklanki przegotowanej wody. Wszystko gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut. Potem włożyć śliwki, połączyć z ugotowaną kapustą i burakami, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą. Wymieszać i gotować razem kilka minut.