facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Barszcz po podlasku z grzybami suszonymi

Przepis dodał: Olga

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

10 dag suszonych grzybów
10 dag suszonych śliwek bez pestek
2 buraki
1/2 małej główki kapusty
marchewka
cebula
2 łyżki oleju
2 koncentratu pomidorowego
sok z cytryny, cukier, sól

Przygotowanie

Umyte grzyby i śliwki namoczyć w osobnych rondelkach, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić, wywary zachować. Umyte buraki upiec w piekarniku, obrać i pokroić w cienkie słupki. Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, zalać gorącym wywarem z grzybów i ze śliwek, gotować na niewielkim ogniu kilka minut. Obraną marchew zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchew i chwilę smażyć, mieszając. Na końcu dodać pokrojone w paseczki grzyby, koncentrat pomidorowy i wlać 2-3 szklanki przegotowanej wody. Wszystko gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut. Potem włożyć śliwki, połączyć z ugotowaną kapustą i burakami, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą. Wymieszać i gotować razem kilka minut.

Ilość odsłon: 1322
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl