Przygotowanie
Namoczone grzyby ugotować w małej ilości wody, pokroić na paski a wywar zachować. Kapustę posiekać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu bez przykrycia.
Każdy rodzaj mięsa pokroić w kostkę i podsmażyć. Włożyć do kapusty. Dodać grzyby razem z wywarem, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca oraz listki laurowe. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny, często mieszając, ponieważ bigos łatwo się przypala.
Następnie dodać podsmażoną posiekaną cebulę, szynkę pokrojoną w kostkę i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Doprawić pieprzem, solą i miodem, dorzucić pokrojone w paseczki śliwki i wlać połowę wina. Dusić kolejne 40 minut.
Po zdjęciu z ognia dolać pozostałe wino, dokładnie wymieszać i przykryć, żeby bigos nabrał aromatu wina.