facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Bigos myśliwski

Przepis dodał: Daria

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

(dla 12 osób):

* 2 kg kiszonej kapusty
* 1,5 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowiny, wołowiny, baraniny, sarniny, zająca)
* 500 g wędlin (kiełbasy, szynki, wędzonego boczku)
* 1 cebula,
* 60 g suszonych grzybów
* 50 g suszonych śliwek
* 150 ml wytrawnego czerwonego wina
* po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
* 3 listki laurowe
* łyżka miodu, sól, pieprz

Przygotowanie

Namoczone grzyby ugotować w małej ilości wody, pokroić na paski a wywar zachować. Kapustę posiekać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu bez przykrycia.

Każdy rodzaj mięsa pokroić w kostkę i podsmażyć. Włożyć do kapusty. Dodać grzyby razem z wywarem, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca oraz listki laurowe. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny, często mieszając, ponieważ bigos łatwo się przypala.

Następnie dodać podsmażoną posiekaną cebulę, szynkę pokrojoną w kostkę i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Doprawić pieprzem, solą i miodem, dorzucić pokrojone w paseczki śliwki i wlać połowę wina. Dusić kolejne 40 minut.

Po zdjęciu z ognia dolać pozostałe wino, dokładnie wymieszać i przykryć, żeby bigos nabrał aromatu wina.

Ilość odsłon: 2398
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl