facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Bigos polski

Przepis dodał: Alex

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

- 40 dkg kapusty kwaszonej
- 40 dkg kapusty cukrowej (świeżej)
- 20 dkg wieprzowiny bez kości
- 20 dkg cielęciny
- 25 dkg kiełbasy
- 10 dkg boczku wędzonego
- 3 dkg tłuszczu
- 5 dkg słoniny
- 5 dkg cebuli
- 2 dkg grzybków suszonych
- 5 dkg koncentratu pomidorowego
- 2 dkg mąki
- sól
- pieprz
- cukier
- ziele angielskie
- liść laurowy

Przygotowanie

Kapustę kwaszoną pokrajać drobno, zalać małą ilością wrzącej wody i gotować 1 godz. do miękkości. Kapustę świeżą poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody, gotować razem z rozdrobnionymi grzybami około 40 min. Mięso wieprzowe i cielęcinę opłukać, odcisnąć z wody, osolić, zarumienić na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Włożyć razem z boczkiem do kapusty kwaszonej, dusić do miękkości około 40 min. Słoninę pokrajać w kostkę, stopić. Skwarki dodać do bigosu. Na tłuszczu sporządzić zasmażkę z cebulą. Cielęcinę, mięso wieprzowe i boczek wyjąć z kapusty. Kapustę świeżą połączyć z kwaszoną i zagęścić zasmażką. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać na plasterki. Wieprzowinę, cielęcinę, boczek pokrajać w kostkę i razem z kiełbasą włożyć do kapusty, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, pieprzem i jesli trzeba cukrem, zagotować. Im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy. Można dodawać różne pieczenie z dziczyny, drób pieczony itp. Ogromnie podnosi smak bigosu dodatek czerwonego wina.

Ilość odsłon: 1668
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl