facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Bigos z grzybami, mięsem, boczkiem i kiełbasą.

Przepis dodał: Daria

Ocena

4,41 ( 22 głosów )

Składniki

2,5 kg kiszonej kapusty;
50 dkg mięsa
wołowego;
50 dkg mięsa wieprzowego;
70 - 80 dkg różnych kiełbas;
30 dkg wędzonego boczku;
4 dkg suszonych grzybów
np, podgrzybki;
30 dkg pieczarek;
6 - 8 suszonych śliwek;
przecier pomidorowy ( ok 150 - 200 g );
gotowa przyprawa do bigosu np. Kotanyi, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, 4 ziarna jałowca, 3 kostki rosołowe ( drobiowa, wołowa i grzybowa), papryka
słodka i ostra, kminek najlepiej zmielony, sos sojowy.

Przygotowanie

Suszone grzyby  zalać litrem wrzątku i moczyć pod przykryciem przynajmniej 2 godziny.

Kapustę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była mocno kwaśna. Poszatkować. Zalać 2 litrami wrzątku. Namoczone grzyby wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Wraz z wywarem dodać do kapusty. Wrzucić listki, ziarna pieprzu, ziela i jałowca. Zagotować mieszając i gotować na średnim ogniu.

Mięso pokroić w kosteczkę, kiełbasę w półplastry, boczek w malutką kosteczkę. Boczek przesmażyć na łyżce oliwy i dodać do gotującej się kapusty. Na tym samym tłuszczu przesmażyć mięso wołowe - aż wyparuje woda i mięso zacznie sie rumienić. Dodać wieprzowinkę i czynność powtórzyć. Wówczas dodać kiełbasę i jeszcze chwilę smażyć. Wszystko to włożyć do kapusty. Gotować ok. godzinę co jakiś czas mieszając.

Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do bigosu. W 2 szklankach wrzątku rozpuścić kostki rosołowe i dodać je do bigosu. Doprawić paprykami, kminkiem, solą, pieprzem, Wlać ok. 2 łyżki sosu sojowego i dorzucić 3/4 opakowanie gotowej przyprawy. Dodać posiekane suszone śliwki. Dokładnie wymieszać i pogotować pół godziny.

Przecier pomidorowy podlać wrzątkiem ( tyle samo wody co przecieru ) i dokładnie wymieszać. Wlać do bigosu. Gotować jeszcze 10 minut ale stale mieszając bo od chwili dodania przecieru bigos będzię próbował się przypalić:)

Ewentualnie doprawić, zestawić z ognia i odczekać z konsumpcją do następnego dnia aby się przegryzł.

Ilość odsłon: 16976
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl