Przygotowanie
Ogórki i pieczarki pokroić na plasterki. Mięso pokroić w kostkę. Każdy ze składników zrumienić oddzielnie na patelni. Przełożyć do garnka, dolać szklankę wody, pieprz i dusić pod przykryciem jeszcze 15 minut. Pod koniec duszenia można dodac łyżkę koncentratu pomidorowego.
Jeżeli ktoś lubi można bigos połączyć z zasmażką. Podawać z pieczywem.
Uwagi: W składnikach nie ma soli, bo zazwyczaj wystarcza zasolenie pochodzące z ogórków. Najlepiej sprawdzić pod koniec duszenia. Bardzo ważne jest, żeby każdy ze składników zrumienić oddzielnie i dopiero połączyć w garnku.
Potrawa robiona w ten sposób ma zupełnie inny smak. Składniki podczas obróbki termicznej znacznie sie kurczą.
Na cztery obiadowe porcje potrzeba po 60-70 dkg miesa, pieczarek i ogórków.