facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Bigos

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* kapusta kiszona 5 kg
* boczek świeży 2 kg
* kości wędzone z karkówki 2 kg
* kiełbasa cienka 1 kg
* kości na wywar 1 kg
* cebula 2 szt duże
* czosnek 4-5 ząbków
* grzyby suszone 100 g
* koncentrat pomidorowy 2 słoiki 150ml
* przyprawa do bigosu 2 op
* sól do smaku
* pieprz do smaku
* Maggi do smaku
* liść laurowy 5 szt
* ziele angielskie 10 szt
* papryka ostra w proszku do smaku
* papryka słodka w proszku do smaku

Przygotowanie

Kapustę płuczemy i gotujemy, grzyby moczymy i też gotujemy. Kości świeże i wędzone nastawiamy i gotujemy wywar. Świeży boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pokrojony czosnek. Ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy do niej ugotowany wywar, obrane mięso z kości, podsmażony boczek, grzyby ( możemy też dodać wodę  z grzybów ), wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy na nie za dużym ogniu ok. 45 minut. Na końcu dajemy koncentrat i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając aby nam się nie przypalił. Gorący  bigos wkładamy do słoików i zakręcamy. W chłodnym miejscu spokojnie przechowa się bez pasteryzacji dwa tygodnie.

Ilość odsłon: 1044
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl