Przygotowanie
Mąkę przesiać z proszkiem , sodą i solą do miski. Do tego dodać zimny smalec , pokrojony na małe kawałeczki , i rozetrzeć w palcach jak na kruszonkę. Wlać maślankę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i krótko zagniatać (wystarczy 2 , 3 razy). Rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wycinać ostrą foremką kółka. Poukładać je na blasze , każde nakłuć trzykrotnie widelcem , posmarować roztopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st.C. Piec 12 - 14 minut , na złoty kolor. Podawać od razu , jeszcze gorące.
Z podanej porcji wychodzi ok. 12 sztuk. Surowe biscuity można zamrażać na okres 1 miesiąca , w szczelnie zamkniętym pojemniku , poukładane obok siebie. Przed pieczeniem należy je rozmrozić.