Przygotowanie
1.
oddzielić białka od żółtek. ubić białka. jak już białka będą sztywne powoli dodawać żółtka i cukier. miksować do rozpuszczenia cukru.
2. w między czasie rozpuścić czekoladę z łyżeczką masła (może być w mikrofali lub na parze). czekolada musi być płynna, ale nie może być gorąca.
3. do zmiksowanych jajek dodać mąkę i proszek do pieczenia. zmiksować dokładnie. nadal mieszając dodawać powoli zimną(letnią) czekoladę. dokładnie wymieszać.
4. wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy (24 cm średnicy). piec ok. 40 min w piekarniku 180 stopni.
2. w między czasie rozpuścić czekoladę z łyżeczką masła (może być w mikrofali lub na parze). czekolada musi być płynna, ale nie może być gorąca.
3. do zmiksowanych jajek dodać mąkę i proszek do pieczenia. zmiksować dokładnie. nadal mieszając dodawać powoli zimną(letnią) czekoladę. dokładnie wymieszać.
4. wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy (24 cm średnicy). piec ok. 40 min w piekarniku 180 stopni.