facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Biszkopt z kremem maślano-jabłkowym i galaretką z malinami

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
Krem maślano-jabłkowy:
20 dag masła
12,5 dag margaryny
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
4 duże jabłka
2 łyżki soku z cytryny
Galaretka z malinami:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka wiśniowa
40 dag malin

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać 3 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę ubijać. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru pudru. Następnie żółtka delikatnie połączyć z pianą z białek. Do masy dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie razem wymieszać i biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 160 °C., a gdy biszkopt podrośnie piec w temperaturze 200 °C. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z margaryną. Dalej ucierając dodawać żółtka i cukier puder. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Odcisnąć z soku i dodać do masy. Razem wymieszać i gotowy krem wyłożyć na biszkopt.

Galaretkę truskawkową i wiśniową rozpuścić w 650 ml gorącej wody. Wymieszać i ostudzić. Maliny opłukać, osuszyć i rozłożyć na kremie. Mocno tężejącą galaretkę wylać na maliny (tak żeby ciasto wyszło porowate – galaretka nie była równa). Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Ilość odsłon: 1037
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl