facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

BLINY Z MĄKI GRYCZANEJ

Przepis dodał: Olga

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

pół szklanki mąki gryczanej
pół szklanki mąki pszennej
2 łyżki drożdży
3 łyżki stopionego masła
2 jajka
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
szczypta soli

Przygotowanie

Do mąki gryczanej wlej szklankę mleka. Taką samą ilość mleka podgrzej i również wlej, dokładnie wszystko mieszając. Kiedy ciasto się ochłodzi,
dodaj do niego drożdże i odstaw, aż podwoi swoją objętość.

Powstałą masę ubijaj drewnianą łyżką, wsypując sól i cukier. Oddziel białka od żółtek. Ciasto połącz z żółtkami, ciepłym stopionym masłem
oraz mąką pszenną i dobrze wszystko wymieszaj. Następnie dodaj ubite białko, a w razie konieczności resztę mleka. Jeszcze raz odstaw ciasto, by rosło.

Rozgrzaną patelnię posmaruj niewielką ilością oliwy albo masła. Wylej na nią tylko tyle ciasta, żeby ledwie zakryło dno, pamiętając, że bliny
powinny być jak najcieńsze. Smaż je na małym ogniu, aż przyrumieną się od spodu. Po przewróceniu smaż jeszcze 15 sekund. Przełóż placek na talerz
i utrzymuj w cieple, dopuki nie przygotujesz reszty. Bliny podawaj ułożone w stos.

Ilość odsłon: 1154
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl