facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Boeuf a la mode - klasyczna francuska pieczeń wołowa. Kuchnia francuska.

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* wołowina pieczeniowa 800 g
* oliwa 1 łyżka
* wino czerwone 1/8 L
* mocny bulion 1/8 L
* boczek tłusty wędzony 50 g
* mała cielęca nóżka 1 sztuka
* marchewka 1 sztuka
* cebula 1 sztuka
* zioła prowansalskie 1 łyżeczka
* sól
* pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie

Duszona w winie pieczeń wołowa doceniana jest wśród znawców kuchni. Rzymski garnek jest idealnym naczyniem do tak długiego pieczenia, które nie wymaga doglądania.

Mięso umyć, osuszyć ściereczką, podsmażyć z każdej strony na patelni. Przełożyć do namoczonego rzymskiego garnka, polać winem  i bulionem. Dodać: w paski pocięty boczek, nóżkę cielęcą (poprosić w sklepie o przerąbanie), i grubo pocięte warzywa. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem.

Przykryć garnek. Po godzinie zmniejszyć temperaturę na 160 stopni. Piec ok. 3 godziny

Ilość odsłon: 1859
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl