facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Brukselka zapiekana czyli kapustki

Przepis dodał: Qba

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

brukselka świeża ( na mrożonej nie próbowałam) - w ilości zależnej od was samych.. ja daję około pół kg, bo takie naczynie żaroodporne mam..
mięso mielone najlepiej drobiowe, cebula
pomidorki świeże lub z puszki
śmietana
dwa jaja
ser żółty w kostce ( nie krojony)
sól,
pieprz

Przygotowanie

1. brukselkę gotujemy - nic trudnego.

2. z mięsa mielonego robimy pulpeciki i podsmażamy na patelni - tak jak normalne kotlety mielone podlewając je odrobiną wody. Możemy je nie dosmażać do końca, bo potem i tak będą siedzieć w piecu to "dojdą" do siebie ..

3. pomidorki kroimy i wrzucamy do garnka podlewając wodą, aby uzyskać miękką konsystencję - muszą się trochę po prostu rozlecieć.

W przypadku pomidorków z puszki można je rozgnieść widelem  - woda też się przyda!

4. w osobnym naczyniu łączymy śmietanę z jajkami oraz dodajemy starty ser żółty, pieprzymy i solimy. Powstaje nam sos na wierzch.

5. do naczynia żaroodpornego wsadzamy warstwami : ugotowaną brukselkę, pulpeciki , potem zalewamy pomidorkami. Na koniec zalewamy sosem, który się nam pięknie zapiecze. Wszadzmy do pieca na około 1/2 godziny. W międzyczasie zerkamy czy nam sie już wierzch zapiekł - jeżeli tak to jest gotowe.

Ilość odsłon: 868
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl