Przygotowanie
1. brukselkę gotujemy - nic trudnego.
2. z mięsa mielonego robimy pulpeciki i podsmażamy na patelni - tak jak normalne kotlety mielone podlewając je odrobiną wody. Możemy je nie dosmażać do końca, bo potem i tak będą siedzieć w piecu to "dojdą" do siebie ..
3. pomidorki kroimy i wrzucamy do garnka podlewając wodą, aby uzyskać miękką konsystencję - muszą się trochę po prostu rozlecieć.
W przypadku pomidorków z puszki można je rozgnieść widelem - woda też się przyda!
4. w osobnym naczyniu łączymy śmietanę z jajkami oraz dodajemy starty ser żółty, pieprzymy i solimy. Powstaje nam sos na wierzch.
5. do naczynia żaroodpornego wsadzamy warstwami : ugotowaną brukselkę, pulpeciki , potem zalewamy pomidorkami. Na koniec zalewamy sosem, który się nam pięknie zapiecze. Wszadzmy do pieca na około 1/2 godziny. W międzyczasie zerkamy czy nam sie już wierzch zapiekł - jeżeli tak to jest gotowe.