Przygotowanie
Rozmieszać w kubku drożdże z cukrem do całkowitego rozpuszczenia.
Wsypać mąke do miski, dodać olej, 1/4 litra wody i rozpuszczone drożdże.
Posolić ciasto. Ciasto wyrobić aż przestanie się lepić do rąk.
Przykryć miske z ciastem i wstawić na noc do lodówki.
Rano wygnieść ciasto i formować małe bułeczki(mi wyszło 12 sztuk) lub 2 długie bagietki.Położyć je na posmarowanej tłuszczem blaszce.Posmarować bułki olejem.
Po 20 minutach wstawić je do rozgrzanego piekarnika. Piec 10-20 minut w temperaturze 225 stopni.
Dla odmiany zwykłą mąke można zastąpić pełnoziarnistą,bułki można posypać sezamem,makiem lub kminkiem.
Wiem,że niektórzy z Was się zdziwią,że ciasto drożdżowe każe wstawić do lodówki a nie w ciepłe miejsce. Gwarantuje, że to ciasto w lodówce wyrośnie.