facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Chili Con Carne

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Składniki, dla 3 - 4 osób:
? 1 łyżka oliwy z oliwek
? 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
? 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
? 1 łyżeczka przyprawy chilli
? 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
? 1 łyżeczka suszonego oregano
? 450 g mielonej chudej wołowiny
? 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g)
? 1 kostka bulionu wołowego
? 1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę
? 5 suszonych pomidorów
? 1 puszka czerwonej fasoli ?kidney? w zalewie (400 g), odsączonej z zalewy

Dodatki (dowolnie): gotowe kukurydziane placki tortilli, biały ryż, kwaśna śmietana, sałatka z awokado.

Przygotowanie

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony.
  • Dodać pomidory z zalewą i pół puszki pozostałego soku pomidorowego (w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem, ewentualnie kolejnym bulionem.
  • Przykryć i gotować przez 20 - 25 minut, w zależności od delikatności mięsa. Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.
  • Podawać na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli, ewentualnie z dodatkiem kwaśnej śmietany i sałatki z awokado.
Ilość odsłon: 719
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl