Przygotowanie
1.
Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej ryżowy. Obraną cebulę kroimy na cienkie talarki, wrzucamy na patelnię.
2. Warzywa dokładnie myjemy, papryki kroimy wzdłuż na cienkie paski i wrzucamy na patelnię. Po chwili dorzucamy pokrojoną w cienkie talarki cukinię.
3. Grzyby mung (jesli były mrożone najlepiej włozyć je na chwilę do ciepłej wody) kroimy w paski. Wrzucamy je razem z kiełkami na patelnię.
4. Całość doprawiamy 2 - 3 łyżeczkami sosu sojowego, słodką papryka, pieprzem i szczyptą (nie więcej!) chili. Dusimy. Trzeba uważać by wychwycić odpowiedni moment zdjęcia ich z ognia. Musza być wystarczająco miękkie a jednocześnie soczyste i jędrne.
5. W osolonej wodzie gotujemy torebkę ryżu (spokojnie wystarczy dla dwóch osób). Jeśli ktoś lubi, ryz można przyrządzić z curry. Na talerze nakładamy ryż i warzywa.
2. Warzywa dokładnie myjemy, papryki kroimy wzdłuż na cienkie paski i wrzucamy na patelnię. Po chwili dorzucamy pokrojoną w cienkie talarki cukinię.
3. Grzyby mung (jesli były mrożone najlepiej włozyć je na chwilę do ciepłej wody) kroimy w paski. Wrzucamy je razem z kiełkami na patelnię.
4. Całość doprawiamy 2 - 3 łyżeczkami sosu sojowego, słodką papryka, pieprzem i szczyptą (nie więcej!) chili. Dusimy. Trzeba uważać by wychwycić odpowiedni moment zdjęcia ich z ognia. Musza być wystarczająco miękkie a jednocześnie soczyste i jędrne.
5. W osolonej wodzie gotujemy torebkę ryżu (spokojnie wystarczy dla dwóch osób). Jeśli ktoś lubi, ryz można przyrządzić z curry. Na talerze nakładamy ryż i warzywa.