facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Chleb bez mąki

Przepis dodał: Karolek

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Składniki

Składniki (na 1 keksówkę):⁣⁣
⁣⁣
2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej⁣⁣
3 szklanki wody niegazowanej⁣⁣
1 łyżeczka soli⁣⁣
1 szklanka ziaren (np.słonecznik, siemię lniane niemielone, len złocisty i ok. 1 łyżkę nasion chia, możecie dać pestki dyni, orzechy – to co macie i lubicie)⁣⁣

Przygotowanie

1.Kasze dokładnie wypłucz na sitku.⁣ Wsyp kaszę do miski (najlepiej wieczorem, by chleb piec za 2 dni rano), zalej wodą i odstaw na 48 godzin (nie przykrywaj szczelnie, wystarczy ściereczka). W międzyczasie mieszaj kaszę kilka razy dziennie drewnianą łyżką.⁣ 2.Zmiksuj kaszę gryczaną niepaloną (razem z wodą, w której się moczyła, uwaga: najlepiej odlej na początku trochę wody, na wypadek, gdyby ciasto było za rzadkie, łatwo potem dolać tę wodę, gdy ciasto jest za gęste) na gładką masę, dodaj sól. Ciasto będzie lejące, o konsystencji gęstej śmietany. 3.Wsyp ziarna / pestki / orzechy.⁣ 4.Metalową keksówkę natłuść olejem lub masłem i wysyp płatkami owsianymi. Przelej kaszę. Zostaw chleb do wyrośnięcia na 8-12h (zostawiam na noc w piekarniku).⁣ 5. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz chleb ok. 1,5 godziny (chleb wstawiam do zimnego piekarnika, aby jeszcze podrósł w trakcie nagrzewania piekarnika).⁣ Wystudź chleb na metalowej kratce.⁣

Ilość odsłon: 233
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl