facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Chleb razowy z nasionami.

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki


? 50 dkg razowej mąki pszennej

? 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

? łyżeczka cukru

? 4 dkg drożdży

? łyżka otrąb

? 10 dkg słonecznika łuskanego

? 5 dkg posiekanych orzechów włoskich

? po 1 łyżeczce kolendry, kminku i siemienia lnianego

? 1 łyżeczka soli

? pieprz i słodka papryka (w proszku)

? 300 ml ciepłej wody

Przygotowanie

1. Przesiać mąkę z solą i proszkiem. Zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże, wsypać cukier. Zalać drożdże ciepłą wodą (300 ml) i dobrze wymieszać z częścią mąki.



2. Gdy rozczyn wyrośnie, zagnieść go z resztą mąki i pozostałymi składnikami (2 łyżki ziaren odłożyć do posypania chleba). Dobrze wyrobić.



3. Podłużną formę wysmarować masłem, obsypać otrębami i włożyć do niej ciasto. Wierzch ciasta posmarować wodą i obsypać odłożonymi ziarnami. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C około 40 min. Najlepiej zostawić chleb w piekarniku, aż wystygnie.
Ilość odsłon: 1182
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl