facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Chleb razowy

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Składniki na 2 niewielkie bochenki:

* 225 g mąki pszennej chlebowej
* 450 g mąki razowej chlebowej
* 2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka drobnego cukru
* 2 łyżeczki suchych drożdży
* 25 g miękkiego masła
* 450 ml ciepłej wody

Przygotowanie

Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, potem razową, sól, cukier, drożdże, wymieszać. Dodać masło i wodę, by wyrobić miękkie, gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, umieścić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Podzielić na dwie części. Dwie keksówki o wymiarach dolnych 20 x 11 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami. Wyłożyć do nich ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut). Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka , obsypać ziarnami (niekoniecznie).

Bochenki piec przez 15 minut w temperaturze 230ºC, potem zmniejszyć do 190ºC i piec kolejne 15 - 20 minut. Studzić na kratce.

Ilość odsłon: 825
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl