facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Chleb z rodzynkami

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1,5 łyżeczki suchych drożdży albo 15g świeżych
525g białej maki
1,5 łyżki mleka w proszku
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki masła
2 jaja
115ml;mleka
woda - do 310ml
rodzynki

Przygotowanie

Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą maszyny do chleba.
Rodzynki namoczyć w wodzie. Jaja roztrzepać z woda, którą można zastąpić mlekiem. Wsypujemy połowę mąki, wlewamy wodę lub mleko z jajami, masło. Na to wsypujemy resztę maki, cukier w jednym rogu, sól w drugim, cynamon, i na końcu drożdże. Odsączyć rodzynki i dodać do ciasta, gdy już jest prawie wyrobione. Pozostawić w cieple do wyrośnięcie (1-1,5 godz.), przełożyć do formy i pozwolić jeszcze trochę w cieple urosnąć ( ok.40min). Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 170 °C elektryczny), piec ok 60 - 70 min.

Ilość odsłon: 803
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl