facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Chrupiące domowe Frytki

Przepis dodał: Daria

Ocena

5,00 ( 2 głosów )

Składniki

* 4 ziemniaki, obrane i pokrojone na frytki
* olej roślinny do głębokiego smażenia, np. słonecznikowy
* sól

Przygotowanie

Aby osiągnąć pożądany efekt, należy pamiętać o tym, że wrzucenie porcji frytek na gorący olej spowoduje gwałtowne obniżenie temperatury oleju. Dlatego dalsze ich smażenie doprowadzi do nasiąknięcia ziemniaków olejem. Z tego powodu smażenie należy rozłożyć na dwie części. Pierwszą krótką oraz drugą dłuższą - w ponownie rozgrzanym oleju. Pierwsze obsmażenie ziemniaków spowoduje utworzenie bariery przed wchłanianiem tłuszczu do wnętrza frytki.

  • W garnku dobrze rozgrzać olej (do temperatury 190 stopni), na wysokość 10 -15 cm (nie więcej niż 3/4 garnka oleju).
  • Smażyć osuszone i pokrojone ziemniaki, w małych porcjach, po 8-9 frytek w jednej partii.
  • Po obsmażeniu w wysokiej temperaturze (po około minucie) wyjąć frytki łyżką cedzakową i położyć je na ręcznik papierowy. Smażyć resztę partii ziemniaków w tak samo gorącym oleju.
  • Rozgrzać olej do temperatury trochę niższej niż wyjściowa (około 160 stopni) i ponownie smażyć wszystkie partie frytek przez około 4 minuty każdą partię. Wyjąć łyżką cedzakową, posypać solą i zaraz podawać.
Ilość odsłon: 2261
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl