Przygotowanie
Aby osiągnąć pożądany efekt, należy pamiętać o tym, że wrzucenie porcji frytek na gorący olej spowoduje gwałtowne obniżenie temperatury oleju. Dlatego dalsze ich smażenie doprowadzi do nasiąknięcia ziemniaków olejem. Z tego powodu smażenie należy rozłożyć na dwie części. Pierwszą krótką oraz drugą dłuższą - w ponownie rozgrzanym oleju. Pierwsze obsmażenie ziemniaków spowoduje utworzenie bariery przed wchłanianiem tłuszczu do wnętrza frytki.
- W garnku dobrze rozgrzać olej (do temperatury 190 stopni), na wysokość 10 -15 cm (nie więcej niż 3/4 garnka oleju).
- Smażyć osuszone i pokrojone ziemniaki, w małych porcjach, po 8-9 frytek w jednej partii.
- Po obsmażeniu w wysokiej temperaturze (po około minucie) wyjąć frytki łyżką cedzakową i położyć je na ręcznik papierowy. Smażyć resztę partii ziemniaków w tak samo gorącym oleju.
- Rozgrzać olej do temperatury trochę niższej niż wyjściowa (około 160 stopni) i ponownie smażyć wszystkie partie frytek przez około 4 minuty każdą partię. Wyjąć łyżką cedzakową, posypać solą i zaraz podawać.