Przygotowanie
Opis przyrządzania:
Krewetki obieramy z pancerzyków. Ostrym nożem nacinamy grzbiet każdej krewetki tak, by rozciąć ją na pół, ale żeby wszystko razem trzymało się przy ogonku. Starannie płuczemy i równie starannie osuszamy, po czym wkładamy do miski.
Sos sojowy i mirin mieszamy z mączką ryżową, a potem z krewetkami. Odstawiamy na 20 minut do pół godziny.
Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy widelcem.
Do drugiej miski wsypujemy kilka garści panko i 2-3 łyżki sezamu, mieszamy.
Olej rozgrzewamy do 190 stopni.
Każdą krewetkę zanurzamy najpierw w jajku, a potem w panko. Smażymy po kilka na raz na ciemnozłoty kolor. Usmażone krewetki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Podajemy na gorąco, z limetkami do wyciskania i do maczania.