facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Chrupiące krewetki

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

(4-5 porcji)
* 500 g (pół kilo) surowych krewetek
* łyżka sosu sojowego
* łyżka mirinu
* 2 łyżeczki mączki ryżowej
* 2 jajka
* Panko
* ziarno sezamu
* olej do głębokiego smażenia
* ćwiartki limetki do podania
* Słodko-kwaśny sos chilli do podania

Przygotowanie

Opis przyrządzania:

Krewetki obieramy z pancerzyków. Ostrym nożem nacinamy grzbiet każdej krewetki tak, by rozciąć ją na pół, ale żeby wszystko razem trzymało się przy ogonku. Starannie płuczemy i równie starannie osuszamy, po czym wkładamy do miski.
Sos sojowy i mirin mieszamy z mączką ryżową, a potem z krewetkami. Odstawiamy na 20 minut do pół godziny.
Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy widelcem.
Do drugiej miski wsypujemy kilka garści panko i 2-3 łyżki sezamu, mieszamy.
Olej rozgrzewamy do 190 stopni.
Każdą krewetkę zanurzamy najpierw w jajku, a potem w panko. Smażymy po kilka na raz na ciemnozłoty kolor. Usmażone krewetki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Podajemy na gorąco, z limetkami do wyciskania i do maczania.

Ilość odsłon: 3882
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl