facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ciasteczka z bakaliami.

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* na ciasto:
* 25 dag mąki
* 13 dag cukru
* 13 dag masła
* 1 jajko
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki cukru waniliowego na nadzienie:
* 6 łyżek dżemu morelowego
* sok z 1/2 cytryny
* 5 łyżek słodkiej tartej bułki
* 10 dag startych orzechów włoskich
* 10 dag rodzynek
* tłuszcz do natłuszczenia blachy

Przygotowanie

Mąkę połączyć z masłem, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy oraz pro­szek do pieczenia i dokładnie wyrobić. Ciasto włożyć do lodówki na 15 minut. Do dżemu morelowego wsypać orzechy, rodzynki, a następnie wlać sok z cytry­ny. Nadzienie zagęścić bułką tartą. Ciasto rozwałkować, pokroić w koła (najle­piej użyć w tym celu szklanki) i do środka nakładać nadzienie. Brzegi ciasta mocno ścisnąć, by dżem i bakalie w czasie pieczenia nie wypłynęły. Blachę natłuścić i układać na niej ciasteczka. Piec kwadrans w temperaturze powyżej 200°C.

Ilość odsłon: 896
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl