facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ciasto miodowe przekładane kremem z kaszy mannej

Przepis dodał: Qba

Ocena

4,60 ( 10 głosów )

Składniki

* CIASTO:
* 2.5 szklanki mąki
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki margaryny
* 2 łyżki cukru
* 4 jajka
* olejek waniliowy(1.5łyżeczki)
* 1 proszek do pieczenia
* masło i bułka tarta do wysypania formy
MASA:
* kostka margaryny
* 1 szklanka cukru pudru
* 2 szklanki mleka
* 4 łyżki kaszy manny
* 2
* 5 łyżeczki zapachu waniliowego
POLEWA:
* czubata łyżka kakao
* 4 łyżki cukru
* łyżka masła
* 2 łyżki zimnej wody
* płatki migdałów

Przygotowanie

CIASTO:Składniki połączyć, wyrobić ciasto, gdyby było zbyt lepkie dosyp trochę więcej mąki przy ugniataniu (to zależy od wielkości jajek). Potem należy podzielić ciasto na 4 części i rozwałkować na bardzo cienkie, prostokątne placki.Ułożyć w prostokątnych blachach wysmarowanych masłem i posypanych bułką. Piec placki ok.15min. w temp. 200st.Celsjusza. Przestudzone ciasta przełożyć masą, wierzch polać polewą i posypać migdałami.
MASA:Cukier utrzeć z margaryną (ja to robię mikserem). Dodać przestudzoną kaszę ugotowaną na mleku, zapach i ucierać aż masa będzie pulchna.
POLEWA: Wszystkie składniki, oprócz migdałów, umieścić w rondelku (lub metalowym kubku) i na małym ogniu, ciągle mieszając rozpuścić.
Zrobienie ciasta zajmuje ok.GODZINY. Początkowo placki są bardzo twarde, dlatego należy je zostawic na noc by zmiękło od kremu.

Ilość odsłon: 12350
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl