Przygotowanie
Rozetrzeć drożdże, dodać mleko, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i pokrajaną drobno wanilią. Bakalie namoczyć i osuszyć. Masło roztopić, mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, mleko i utarte jaja, wszystko wymieszać. Na końcu dodać bakalie i wyrobić ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Po czym zawinąć w serwetkę wysmarowaną lekko masłem ,zostawiając luz na wyrośnięcie.
Włożyć do wysokiego naczynia i przykryć wodą. Gdy ciasto wypłynie i zwiększy objętość 2-krotnie, wyjąć z wody.Rozwinąć, zagnieść i włożyć do przygotowanej formy, wypełniając ją do 1/3 wysokości.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia, na 20 min. Gdy babka wyrośnie do 3/4 wysokości formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 min. w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto przestudzić, delikatnie wyjąć z formy na talerz.
Gdy wystygnie, nasączyć rumowym ponczem: szklankę wody ugotować z cukrem, przestudzić, dodać wino i rum, przykryć i schłodzić.