Przygotowanie
- Białka ubić na sztywno, z odrobinka soli,dodać cukier,cukier waniliowy,po jednym żółtku i dalej ubijać.
- Na końcu dodać, obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Wylać na blaszkę(rozmiar blaszki 40x25) wysmarowaną masłem. Wysypaną bułką tartą,lub wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w 180°c około 50 min
- Wlać mleko do wysokiego naczynia,wsypać śnieżkę, krem i ubijać aż masa pięknie nam urośnie i zgęstnieje.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gotującej wody, wystudzić.
- Gdy zacznie lekko się gęstnieć(kilka łyżek galaretki odlać do malutkiej miseczki ,wstawić do lodówki.Do dekoracji).
- Resztę wlać do ubitej masy i dobrze ubijać około 2 min.
- Na końcu dodać, pokrojone , wypestkowane czerwone winogrona i delikatnie wymieszać.
- Na wystudzone ciasto,wyłożyć masę winogronową,udekorować biało- czarną polewą(rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu) oraz galaretką i winogronami.
- Wstawiamy do lodówki, jak sernik na zimno. smacznego.