facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Ciasto z porzeczek

Przepis dodał: przetworeczki

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

ciasto :

2 szklanki mąki
12,5 dag margaryny ( pół kostki )
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki śmietany

beza :

3 białka + pół szklanki cukru

środek :

ok.700-800 g czerwonej porzeczki
jeżeli porzeczka jest kwaśna , wymieszać ją z 2-3 łyżkami cukru

Przygotowanie

Mąkę i schłodzoną margarynę posiekać razem . Dodać cukier i proszek do pieczenia, dalej siekać . Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę i włożyć je na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do blachy ( moja blacha ma wymiary 25 x 31 cm ) , po-nakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15-20 minut do zrumienienia. Białka ubić ze szczyptą soli , następnie dodać cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Na podpieczony spód wyłożyć porzeczki, a na nie ubitą pianę. Wstawić do piekarnika i piec w temp.190°C przez około 30 minut.
Ilość odsłon: 1022
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl