facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Cinnamon Buns - norweskie bułeczki cynamonowe

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

(przepis na około 20 bułeczek)
na bułeczki:
600g mąki (musiałam dosypać trochę,bo ciasto było za luźne)
100g cukru
pół łyżeczki soli
45 g świeżych drożdży lub 21g suchych (ja użyłam świeżych)
100g masła
400 ml mleka
2 jajka

Na nadzienie:
150 g bardzo miękkiego masła
150 g cukru
1,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

W duzym naczyniu wymieszać: mąkę, cukier, sól i drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanymi jajkami. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 25 minut.

Następnie z ciasta wziąć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy. Dorotka podaje wymiar 33x24 cm, moja jest nieco większa, ale nie było z tym problemu :)

Formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowanym ciastem (to będzie spód bułeczek). Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.

W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.

Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej kiełbaski. Nożem pokroić na 2 cm kawałki.

Ułożyć je częścią rozciętą na spodzie ciasta symetrycznie. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Tak przygotowane bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem (ja nie smarowałam).

Bułeczki piec 25 minut w temperaturze 230 stopni.

Ilość odsłon: 1546
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl