Przygotowanie
Piersi kury dokładnie myjemy, odcinamy co nam się nie podoba i wkładamy do gara, razem z pokrojoną w spore kawałki cebulą, masłem, 3 ząbkami czosnku, kostkami, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Ugotowanego kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki, z bulionu odlewamy 3 szklanki i studzimy. Do przestudzonego bulionu (stawiamy na ogień) dodajemy 3 szklanki mąki i non stop dokładnie mieszamy. Zostawiamy do przestygnięcia. Przestygnięte ciasto wykładamy z gara, dodajemy 2 żółtka i wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie i klei się do rąk- dodajemy mąkę. Ciasto rozwałkowujemy (trochę grubiej niż na pierogi) i szklanką wycinamy kółka, na każdy krążek nakładamy porcję kurczaka i serka, zlepiamy na kształt trójkąta lub bałwanka. Obtaczamy w 2 białkach, które nam pozostały i 1 całym, dodajemy sól i pieprz, możemy dodać kapkę mleka, następnie w bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju. Ja podałam z ryżem i surówką z kiszonej kapusty.