facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Croissanty

Przepis dodał: Qba

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 7?8 szklanek mąki pszennej
* 1 łyżka ekstraktu słodowego
* 4 łyżki cukru
* 2 łyżki drożdży
* 50 ml skondensowanego mleka
* 50 ml gorącej wody
* 500 g schłodzonego masła
* mleko do glazury

Przygotowanie

  • W głębokim naczyniu dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i wyrobić mąkę ze słodem, cukrem, solą, drożdżami, mlekiem i gorącą wodą.
  • Następnie przełożyć ciasto na oproszoną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze 10 minut dłońmi, aż będzie zwarte i elastyczne. Uformować w regularny prostokąt, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x60 cm. Używając ostrej łopatki do krojenia sera lub noża do obierania warzyw, zeskrobywać masło na wiórki i rozrzucić je na ^ powierzchni ciasta.
  • Ciasto złożyć, zawijając je od góry i dołu na pół i zalepić szew. Rozwałkować znów na prostokąt. Pokryć ciasto jak poprzednio masłem i znów złożyć na 3 części. Następnie dobrze obsypawszy je mąką, odstawić do lodówki na 2 godziny. Powtórzyć całą czynność skrobania masła i wałkowania i znów odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Następnie dobrze oprószyć ciasto mąką, rozwałkować jak poprzednio na placek o grubości ok. 3 mm i wymiarach 60x40 cm. Ostrym nożem przekroić placek na pół na 2 mniejsze 60x20 cm.
  • Zaznaczyć na cieście trójkąty o długości podstawy ok. 8 cm i wysokości ok. 20 cm, tak aby zużyć całe ciasto. Wyciąć trójkąty. Naciąć podstawę trójkąta. Zawijać, rolując od podstawy ku wierzchołkowi trójkąta. Uformowane rogaliki układać na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia wierzchołkiem trójkąta na spód.
  • Końce wygiąć delikatnie w kształt rogalika. Odczekać aż wyrosną dwukrotnie i posmarować wierzch mlekiem. Odstawić na 30 minut, a następnie piec w piekarniku o temperaturze 240°C, ok. 10 minut uważając, czy rogaliki się nie przypalają. Upieczone rogaliki odstawić do wystygnięcia.
Ilość odsłon: 1001
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl