Przygotowanie
Zaczyn:
Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem 12 - 14 godzin
Wszystkie składniki ciasta właściwego mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Pozostawiamy na 3 godziny. 6 razy w ciągu tego czasu, wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty, czyli co 30 minut. Ciasta nie wyjmujemy na blat, lecz wygniatamy go w misce bez dodatku mąki.
Ciągniemy brzegi ciasta i nakładamy na środek, jakbyśmy formowali go w kulę.
Dopiero za szóstym razem wyjmujemy ciasto na blat posypany mąką i ostatecznie formujemy w kulę. Wkładamy do koszyczka oprószonego mąką, do ostatecznego wyrośnięcia.
U mnie rósł ponad 2 godziny.
Pieczemy w garnku żeliwnym na blasze lub kamieniu, wcześniej dobrze nagrzanym.
Temperatura wyjściowa 230-240st. po 15 minutach zmniejszamy i dopiekamy w opadającej przez 30-40 minut.