facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Cukrowy chleb pszenny - na zakwasie

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Składniki na zaczyn:
* 100g zakwasu
* 190g mąki pszennej pełnoziarnistej
* 140g wody

Ciasto właściwe:
* Cały zaczyn
* 580g mąki pszennej typ 650
* 230g buraka cukrowego, ugotowanego i zmiksowanego.
* 300g wody
* 2 łyżki octu balsamicznego
* Sól

Przygotowanie

Zaczyn:

Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem 12 - 14 godzin

Wszystkie składniki ciasta właściwego mieszamy i dokładnie wyrabiamy. Pozostawiamy na 3 godziny. 6 razy w ciągu tego czasu, wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty, czyli co 30 minut. Ciasta nie wyjmujemy na blat, lecz wygniatamy go w misce bez dodatku mąki.

Ciągniemy brzegi ciasta i nakładamy na środek, jakbyśmy formowali go w kulę.

Dopiero za szóstym razem wyjmujemy ciasto na blat posypany mąką i ostatecznie formujemy w kulę. Wkładamy do koszyczka oprószonego mąką, do ostatecznego wyrośnięcia.

U mnie rósł ponad 2 godziny.

Pieczemy w garnku żeliwnym na blasze lub kamieniu, wcześniej dobrze nagrzanym.

Temperatura wyjściowa 230-240st. po 15 minutach zmniejszamy i dopiekamy w opadającej przez 30-40 minut.

Ilość odsłon: 847
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl