facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Cyganka

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* jajka 6 sztuk
* cukier 1 szklanka
* mąka pszenna 1 szklanka
* kakao ciemne 3 łyżki
* proszek do pieczenia 2 łyżeczki
* olej słonecznikowy 2 łyżki
* skórka pomarańczowa kandyzowana kilka łyżek
* jajka 3 sztuki
* cukier 1/2 szklanki
* mąka pszenna 1/2 szklanki
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka
* olej słonecznikowy 1 łyżka
* mleko 2 szklanki
* mąka pszenna 3 łyżki
* mąka ziemniaczana 3 łyżki
* cukier 5 łyżek
* cukier waniliowy (do smaku)
* margaryna lub masło 1 kostka
* galaretka (dowolna) 2 opakowania
* polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przygotowanie

Biszkopt ciemny:
6 białek ubić na sztywno z 1 szkl. cukru, dodać 6 żółtek, 1 szkl. mąki, kakao, 2 łyżecz. proszku do pieczenia, 2 łyż. oleju i skórkę pomarańczową. Wyłozyć do blachy, upiec, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Biszkopt jasny:
3 białka ubić z 1/2 szkl. cukru, dodać 3 żóltka, 1/2 szkl. mąki, 1 łyżecz. proszku do pieczenia i 1 łyż. oleju. Wyłożyć do blachy, upiec, ostudzić i pokroić wzdłuż na paski.
Masa:
1 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szkl. zimnego mleka rozrobić obie mąki, wlać do wrzącego mleka i ciągle mieszając, ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło lub margarynę i połączyć z zimnym budyniem.
Przełożenie ciasta:
1/2 biszkopta kakaowego - 1/2 masy - paski jasnego biszkopta (zużyć np. 2/3), a między nimi paski stężałej galaretki - 1/2 masy - 1/2 biszkopta kakaowego - polewa

Ilość odsłon: 1104
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl