facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Cykoria duszona po francusku. Kuchnia francuska.

Przepis dodał: Olga

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Składniki


? 1 kg cykorii
? 60 g masła
? 1 łyżeczka cukru pudru
? sok z 1/2 cytryny
? 150 ml wody
? sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  • Cykorie płuczę, ale nie moczę i osuszam na papierowym ręczniku. Wykrawam głąb i brzydkie liście, kroję na plasterki i palcami rozdzielam liście.
  • Na patelni roztapiam masło na umiarkowanym ogniu. Wkładam pokrojone cykorie i mieszając smażę przez 1 minutę, aż pokryją się masłem.
  • Doprawiam solą, pieprzem, cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Wlewam wodę i od czasu do czasu mieszając, duszę pod przykryciem przez 10-15 minut, aż cykorie będą miękkie, ale nie rozgotowane. Jeśli płyn paruje zbyt szybko, można dodać trochę wody. Jeśli na patelni pozostało trochę płynu, zwiększyć ogień i gotować chwilę bez przykrycia.
Ilość odsłon: 3053
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl