facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Cykoriadowe, świąteczne pierniczki o smaku kawowym

Przepis dodał: katarzyna_fly

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Czas przygotowania

30 min.

Składniki

0,5 kg mąki
4 jajka
Kostka masła lub margaryny do pieczenia
1 płaska łyżka stołowa Cykoriady (Ekstrakt lub Instant)
200 ml miodu
3 łyżki stołowe cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, a następnie powoli dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało. Po upływie tego czasu układamy ciasto na stolnicy i rozwałkowujemy na grubość maksymalnie do 0,5 cm. Za pomocą foremek świątecznych wycinamy kształty pierniczków, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180-2000C piekarnika . Pieczemy około 10 minut.

 

Ilość odsłon: 357
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl