Przygotowanie
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pociąć na ćwiartki. Do śmietany dodać aromat waniliowy i cukier. Dokładnie wymieszać.
Na spód pucharka wyłożyć kilka truskawek, polać 1-2 łyżkami śmietanki, znów wyłożyć kilka truskawek, znów polać śmietanką, znów kilka truskawek i tak, aż skończy się śmietanka. Przyozdobić listkami mięty, bazylii lub całą truskawką z ogonkiem.
Drobny cukier waniliowy: 1 kg drobnego cukru do wypieków wsypuję do szczelnej puszki. Rozcinam wzdłuż dwie laski wanilii, wydłubuję do cukru ziarenka i dokładnie mieszam. Rozcięte laski kroję na pół i wkładam w cukier. Zamykam i odkładam na dwa tygodnie. Po tym czasie cukier jest gotowy, ale im dłużej pozostawimy w nim wanilię, tym jej aromat będzie mocniejszy.
Zazwyczaj uzupełniam po prostu cukier nie wyjmując wanilii, dopóki jeszcze daje aromat.