facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Deserek słoiczkowy z chia, sezamem i DAIM MINI

Przepis dodał: katarzyna_fly

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Składniki:

• 1 szt. jogurt naturalny
• Garść orzechów
• 5 g masła
• 5 g mąki
• 10 g cukru brązowego
• Mini batoniki Daim (ok.4-5 szt.)
• Owoce sezonowe: maliny, jeżyny

Na ciasteczko:

• 5 łyżeczek cukru brązowego
• 3 łyżeczki chia
• 3 łyżeczki białego sezamu
• 5 g masła
• Mięta bądź melisa do przystrojenia



Przygotowanie

Przygotowanie:

 

Zaczynamy od wykonania ciasteczka. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy cukier, dodajemy masło. Wsypujemy sezam, chia i wszystko dokładnie mieszamy. Na arkusz papieru do pieczenia wykładamy masę, przykrywamy ją drugim arkuszem i całość wałkujemy na grubość ok. 2mm. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 

Orzechowa ziemia:

Orzechy siekamy drobno i wrzucamy do miski. Do miski dodajemy także 5 g masła, 5 g mąki i 10 g cukru. Mieszamy wszystko ręką na kruszonkę. Jeśli będzie za mało „krusząca” dodajemy trochę mąki. Rozkładamy kruszonkę na papierze do pieczenia na blaszce, wkładamy do pieca rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 10 min aż zbrązowieje. Następnie oczyszczamy owoce - delikatnie je „odmuchując” (bez mycia), a Mini batonik Daim siekamy drobno.

 

W słoiczkach (mogą być po jogurcie) układamy warstwami: wystygniętą ziemię, warstwę jogurtu naturalnego, pokrojone Mini batoniki Daim, a na końcu owoce sezonowe. Ciasteczko z chia kruszymy na większe kawałki i posypujemy deser. Na koniec dekorujemy deser Mini batonikiem Daim (wbitym w całości na wierzchu) oraz przystrajamy miętą bądź melisą. Przed podaniem schładzamy ok.  1 godzinę.

 

Smacznego!

 

Ilość odsłon: 160
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl
Projekt i wykonanie strony www: themedia.pl