facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Domowy smalec

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

60 dag słoniny wieprzowej
10 dag swojskiej kiełbasy
10 dag cebuli
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
? średniego jabłka (ok. 10 dag)
sok z cytryny
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz

Przygotowanie

Słoninę wieprzową pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż słonina się stopi. Skwarki mają się zarumienić. Swojską kiełbasę obrać ze skórki i razem z cebulą pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i pokroić w małą kosteczkę lub zmiażdżyć. Do roztopionego smalcu dodać swojską kiełbasę, cebulę, czosnek i liście laurowe. Wymieszać i razem smażyć przez około 10 minut. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Dodać do smalcu, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 5 minut. Następnie przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem.

Gotowy smalec przelać do miseczek i pozostawić do ostudzenia. Z podanych składników wyjdą trzy miseczki, takie jak na zdjęciu. Domowym smalcem smarować kromki chleba i podawać z kiszonym ogórkiem.

Ilość odsłon: 903
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl