facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Drożdżowe podlaskie

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

4 dag drożdży,
15 dag cukru,
1/2 litra mleka,
1/2 kg mąki pszennej,
4 jajka,
15 dag masła,
olejek waniliowy,
1 paczka cukru waniliowego,
rodzynki,
smażona skórka pomarańczy,
paczka orzechów drobno posiekanych.

Przygotowanie

Rozkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, zalać szklanką ciepłego mleka i pozostawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Na rozgrzaną miskę wsypać przesianą mąkę i wlać podrośnięte drożdże z mlekiem. Jajka ubić do białości z cukrem, wlać do mąki i wyrabiać ciasto dolewając szklankę ciepłego mleka. Po wyrobieniu ciasta wlać roztopione masło, parę kropel olejku, cukier waniliowy, rodzynki, skórkę pomarańczową,  orzechy i dalej wyrabiać. Tak długo, aż ciasto odejdzie od ręki. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Wysmarować blachę masłem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto na blachę i pozostawić w ciepłym miejscu, żeby podrosło. Następnie wstawić do  gorącego piekarnika i piec około godziny. Na upieczone ciasto wylać gotową  polewę czekoladową z torebki.

Ilość odsłon: 808
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl