Przygotowanie
Drożdże wymieszać z łyżką cukru - aż się rozpuszczą. Mleko, masło i resztę cukru należy podgrzać.Mąkę wsypujemy do miski i na środku robimy dołek. Do dołka wlewamy mleko
(nie może być gorące), dodajemy rozczyn z drożdży i jajka. Ciasto trzeba wyrabiać aż będzie miało jednolitą konsystencję i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałeczki - można też zetrzeć na grubej tarce. Kiedy ciasto wyrośnie, odrywam po kawałeczku i rozgniatam na dłoni na taki placuszek. Na ciasto nakładam
trochę jabłek, posypuje cynamonem
i cukrem. Zasklepiam ciasto i układam łączeniem na dół. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku (180 - 200 stopni) ok. 20 min. Drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Zamiast jabłek można użyć jakichkolwiek innych owoców (polecam jagody), albo sera białego
. Ser przed dodaniem trzeba pognieść widelcem lub przemielić maszynką do mięsa, dodać żółtko, cukier i trochę śmietany lub mleka.