facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Dżem wiśniowy

Przepis dodał: Olga

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

# wiśnie i cukier - na każdy kilogram owoców 30 dag cukru
# sok z połówki cytryny

Przygotowanie

Wiśnie wydrylować , włożyć do garnka o grubym dnie , zasypać cukrem , wlać sok i gotować na małym ogniu . Dość często mieszać , żeby owoce nie przywarły do dna ( szczególnie , kiedy masa zacznie gęstnieć ) .

Dżem gotowałam przez kilka dni - codziennie trochę rano , trochę po południu - aż do zgęstnienia . Kasia pisze , żeby sprawdzić gęstość dżemu przez nałożenie łyżeczki owoców na talerzyk i wstawienie na 5 minut do lodówki . Jeżeli konsystencja nam odpowiada , dżem jest gotowy . Tak też zrobiłam , a potem gotowy dżem przełożyłam do wyparzonych wrzątkiem słoików i pasteryzowałam ok. 15 minut .

Ilość odsłon: 1852
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl