facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Dżem z truskawek

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1 kg soczystych,
dojrzałych truskawek,
cukier żelujący (ok. 100 g),
sok z cytryny do smaku,
kawa rozpuszczalna (ok. łyżeczki).

Przygotowanie

Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, umieszczamy w misce i zgniatamy rękoma (zainspirowałam się Jamie w domu).  Umieszczamy w garnku, dodajemy 100 g cukru żelującego i, zgodnie z instrukcją, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty. Sprawdzamy smak i ewentualnie dosypujemy cukru i/lub dodajemy trochę soku z cytryny. Zdejmujemy z ognia. Po przełożeniu 1/2 dżemu do słoików (czystych, wyparzonych, nakrętki przetarte z wewnątrz spirytusem) dołożyłam do pozostałych truskawek łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, wymieszałam, sprawdziłam, czy starczy (i owszem), umieściłam w słoikach jw. Gorące słoiki mocno zakręcamy, stawiamy do góry dnem do zassania się (nie pasteryzuję przetworów z cukrem żelującym). Powinniśmy uzyskać ok. litra dość płynnego dżemu.

Ilość odsłon: 1538
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl