Przygotowanie
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, umieszczamy w misce i zgniatamy rękoma (zainspirowałam się Jamie w domu). Umieszczamy w garnku, dodajemy 100 g cukru żelującego i, zgodnie z instrukcją, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty. Sprawdzamy smak i ewentualnie dosypujemy cukru i/lub dodajemy trochę soku z cytryny. Zdejmujemy z ognia. Po przełożeniu 1/2 dżemu do słoików (czystych, wyparzonych, nakrętki przetarte z wewnątrz spirytusem) dołożyłam do pozostałych truskawek łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, wymieszałam, sprawdziłam, czy starczy (i owszem), umieściłam w słoikach jw. Gorące słoiki mocno zakręcamy, stawiamy do góry dnem do zassania się (nie pasteryzuję przetworów z cukrem żelującym). Powinniśmy uzyskać ok. litra dość płynnego dżemu.