facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Fale Dunaju

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* margaryna 1 kostka
* cukier 1 szklanka
* mąka 30 dag
* proszek do pieczenia 1-2 łyżeczki
* śmietana kwaśna 3 łyżki
* kakao 2 łyżki
* cukier waniliowy 1 torebka
* jajka 5 szt
* jabłka 2-3 szt
* budyń śmietankowy 1 opakowanie
* mleko 1/2 L
* wódka 1 odrobina
* żółtko 1 szt
* masło 1 kostka
* polewa czekoladowa 1 do dekoracji

Przygotowanie

Margarynę ucieramy z cukrem zwykłym (zostawiając 2 łyżeczki) i cukrem waniliowym dodając po 1 żółtku.
Gdy jest utarte na jednolitą masę powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubijamy białka. Do ciasta dodajemy 3 łyżki śmietany, wymieszać i powoli połączyć z pianą. Wymieszać.
Połowę ciasta wylać na brytfannę, na ciasto ułożyć pokrojone w plasterki jabłka.
Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy, rozprowadzamy na jabłkach.
Po upieczeniu ciasta zdrapujemy skórkę.

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka zagotować z 2 kopiatymi łyżkami cukru. Z tej porcji mleka odlać trochę do garnuszka - przed zagotowaniem i dodać 1 żółtko, cały budyń śmietankowy i 1 łyżkę mąki. Do gotującego się mleka wlać zawartość garnuszka, mieszać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Utrzeć kostkę masła i powoli łączyć z budyniem. Mieszać na jednolitą masę. Dodać wódki.
Masę rozprowadzić na cieście. Gdy stwardnie polać polewą czekoladową.

Ilość odsłon: 883
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl