Przygotowanie
Grzyby dokładnie oczyścić i krótko umyć. Pokroić w plasterki i wrzucić na wrzątek. Gotować na wolnym ogniu około 10 min. Odlać na sito, przepłukać gotowaną wodą i pozostawić do odcieknięcia. Drobno pokroić 5 dkg słoniny, usmażyć, dodać posiekaną cebulę i przyrumienić. Wreszcie dodać mąkę, zrumienić. Całość wymieszać z grzybami, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać na wykrojone z ciasta kółka i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Pozostałe 5 dkg słoniny usmażyć do polania gotowych pierogów lub użyć kwaśnej śmietany (ok. ćwierć szklanki).
W wersji wegetariańskiej cebulę należy zeszklić na łyżce masła, dodać także do masy 2 łyżki tartej bułki. Gotowe polewać kwaśną śmietaną.